Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Blade of the Immortal
































Blade of the Immortal. Αυτός είναι ο τίτλος της σειράς manga αλλά και anime του Ιάπωνα συγγραφέα και εικονογράφου Hiroaki Samura, που σήμερα θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους στο είδος του.

Η υπόθεση της σειράς, που εξελίσσεται κατά την περίοδο  Tokugawa, δηλαδή προς τα τέλη του 16ου αιώνα, περιγράφει τις περιπέτειες του Manji, ενός έμπειρου σαμουράι ο οποίος κάποια στιγμή της ζωής του είχε αποκτήσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα: δεν ήταν δυνατό να σκοτωθεί από κάποιο χτύπημα στη μάχη, παρά μόνο από ένα πολύ σπάνιο δηλητήριο.
Κατά το παρελθόν, οι εγκληματικές πράξεις του Manji τον είχαν οδηγήσει στο να σκοτώσει 100 άλλους σαμουράι, ανάμεσα σε αυτούς και τον ίδιο τον άνδρα της αδελφής του.
Ο Manji έγινε άτρωτος μετά από την παρέμβαση μιας επίσης αθάνατης βουδίστριας μοναχής, και έπειτα από τον θάνατο της αδελφής του, ανέλαβε μια αποστολή η οποία θα τον εξιλέωνε από τα εγκλήματά του και παράλληλα θα έδινε τέλος στην αθανασία του την οποία πλέον θεωρούσε ως κατάρα. Αυτή η αποστολή του ήταν «να σκοτώσει 1000 κακούς ανθρώπους», και μέχρι να το κατορθώσει αυτό, η μοναχή θα του εξασφάλιζε την αθανασία με τη βοήθεια των «ιερών σκουληκιών του αίματος», αλλόκοτων πλασμάτων που ζούσαν μέσα στις φλέβες του, επιτρέποντάς του να επιβιώνει από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα που θα δεχόταν από τα όπλα των αντιπάλων του, αφού μπορούσαν να θεραπεύσουν άμεσα οποιαδήποτε πληγή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, ο Manji συναντάει και αποφασίζει να βοηθήσει την Asano Rin, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ζητά εκδίκηση για τον θάνατο των γονιών της από την ομάδα ενός δάσκαλου των πολεμικών τεχνών, ονόματι Anotsu Kagehisa. Ο Anotsu είχε σκοτώσει τον πατέρα της, ο οποίος επίσης ήταν δάσκαλος μιας σχολής πολεμικών τεχνών, ζητώντας εκδίκηση για την ατιμωτική, όπως τη θεωρούσε αυτός, εκδίωξη του δικού του πατέρα από αυτήν τη σχολή.
Η αποστολή του Anotsu φαίνεται να είναι η συγκέντρωση άλλων εκδιωγμένων από διάφορες σχολές καθώς και  απόκληρων της κοινωνίας και η δημιουργία μιας νέας πανίσχυρης σχολής, που την αποκαλεί Itto-ryo, και στην οποία διδάσκονται «όλες οι τεχνικές που μπορούν να οδηγήσουν στη νίκη, αδιάφορο πόσο σπάνιες και εξωτικές είναι αυτές» –τεχνικές οι οποίες φαίνεται να αντιτίθενται στις κοινές αρχές και τους κώδικες τιμής των ιαπωνικών σχολών πολεμικών τεχνών εκείνης της εποχής, για τις οποίες, βέβαια, ο Anotsu  δεν επιθυμεί τίποτα λιγότερο από την καταστροφή τους.
Σε αυτά τα σχέδια του επαναστάτη Anotsu αντιτίθεται σθεναρά μια άλλη καινούρια σχολή που τα μέλη της την αποκαλούν Mugai-ryu, και που η αρχηγία της και οι απώτεροι σκοποί της δεν γίνονται από την αρχή ξεκάθαροι. Αυτοί, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στον Anotsu και τη σχολή του,  κάποια στιγμή ζητούν και τη βοήθεια του Manji –μια συμμαχία που θα συναντήσει διάφορα εμπόδια, ανάμεσα σε αυτά και η μορφή ενός μέλους της ίδιας της σχολής Mugai-ryu, που το όνομά του είναι Shira και που ο σαδιστικός του χαρακτήρας δεν αρέσει καθόλου στον αθάνατο πολεμιστή...
Από μια ευρύτερη άποψη, το manga που δημιούργησε ο εκπληκτικός Hiroaki Samura, αναλύει τα αποτελέσματα της εκδίκησης και του θανάτου, παράλληλα, όμως, πραγματεύεται ιδέες για το νόημα της ζωής και, βέβαια, τονίζει πως η πολυπόθητη αθανασία, από ύψιστο αγαθό, μπορεί κάποτε να καταντήσει να είναι η μεγαλύτερη κατάρα.
Το Blade of the Immortal είναι μια ιστορία που περιγράφει πολεμιστές γεμάτους ιδιομορφίες και πάθη. Εκτός από τον κεντρικό ήρωα, τον ιδιότροπο και γεμάτο μαύρο χιούμορ αθάνατο Manji και την ευαίσθητη σαν πορσελάνη, αλλά παράλληλα διψασμένη για εκδίκηση Rin, ξεχωρίζουν: ένας τρικέφαλος δολοφόνος ο οποίος σκοτώνει απαγγέλλοντας στα θύματά του παθιασμένα ερωτικά ποιήματα, ένας σαμουράι-ζωγράφος που ανακαλύπτει το «αληθινό κόκκινο» στη ζωγραφική του στο αίμα των μαχών που γίνονται γύρω του, μια περιπλανώμενη τραγουδίστρια που μεταμφιέζει τα όπλα της σε μουσικά όργανα, ένας πληρωμένος φονιάς που προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν του αφιερώνοντας τον εαυτό του στο μεγάλωμα του γιού του και την τέχνη της κατασκευής μασκών, καθώς και άλλοι, που ο ένας φαίνεται να είναι πιο παράξενος, πιο… καλλιτέχνης, και πιο ενδιαφέρον από τον άλλον…
Κατά την εξέλιξη αυτής της αιματοβαμμένης ιστορίας, τα συναισθήματα  και οι σκοποί των ηρώων αλλάζουν, κάποιες φορές δραματικά, καθώς από ένα σημείο και μετά τα όρια ανάμεσα στο Καλό και το Κακό συμπλέκονται τόσο πολύ, και μάλιστα με έναν τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ερωτικός, και έτσι κάποτε  παύουν να τους είναι διακριτά.
Στις κορυφαίες του στιγμές, το Blade of the Immortal πραγματικά μοιάζει να είναι μια ιστορία Ζεν… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου